Folkeboot-ot szeretnék!

Mivel a hazai flotta nem számlál igazán nagy számú példányt, illetve a hajókhoz jellemzően ragaszkodnak a tulajdonosaik, ezért folkeboot-ra leginkább külföldről lehet szert tenni.

Néhány forrás, ahol érdemes nézelődni a teljesség igénye nélkül.
ebay.de
blocket.se (figyelem az árak Svéd Koronában)
folkeboot.de
fky.org

Bár a külföldi hajóárak sokszor igen kedvezőek (főleg az északi vizeken olcsóak a régi fahajók, egyesek szerint adózási okokból) van néhány körülmény amire fel kell készülni.

Szemrevételezés
Egy hajó megvétele mindig nagy körültekintést igényel. Különösen így van ez a fahajók esetében. Ha együttműködő az eladó és sok képet tud küldeni a hajóról az segít megítélni az általános állapotot, ugyanakkor ez nem helyettesíti a személyes áttekintést. Ha nem tudunk személyesen elmenni a hajóért, akkor javasolt olyan emberrel intéztetni a szállítást, aki ért a fa építésű vitorlásokhoz és meg is bízunk a szavában annyira, hogy felhatalmazzuk döntés jogával "érdemes megvenni vagy nem".
Persze gyakran szállítással együtt is relatív olcsón lehet hozzájutni egy-egy példányhoz, így az esetleges javítási költséget beleszámolva is megérheti belevágni az üzletbe.

Hajószállítás
Nem egyszer előfordul, hogy a szállítás többe kerül mint maga a hajó. Kis szerencsével Finnországban, Svédországban, Dániában már 1-2 ezer euró környékén hozzá lehet jutni egy nem túl rossz állapotú példányhoz, ám a szállítás díja gyakran a 3 ezer eurót is eléri.

A németországi, illetve ausztriai hajók szállítása jóval olcsóbb, ám az áruk is magasabb. 5-6 ezer euró alatt gyakorlatilag nem lehet folkeboot-ot találni.

Papírok
Bárhonnan hozza is az ember a hajóját, szükséges egy helyi közjegyző vagy ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés és egy igazolás a helyi hatóságtól, hogy az adott hajó nincs lajstromban az adott országban, vagy a lajstromból törölték. Ezen okmányok hiteles fordításait kell leadni a Közlekedési Főfelügyeletnél.

Ha EU-s országból származik a hajó és van érvényes lajstromszáma, akkor elég az ottani vizsgapapírt lefordíttatni és leadni. A vizsgát jellemzően elfogadják. (Természetesen ellenjegyzett adásvételi szerződés ebben az esetben is szükséges)

A folkeboot tulajdonosok legtöbbje végigjárta ezt az utat, azt hiszem a legtöbben szívesen segítenek ha Te is ilyen hajót szeretnél.
Comments